Atrakcje

26 września 2018

Zakopane, Bukowina Tatrzańska i okoliczne atrakcje

O Zakopanem słyszał chyba każdy. Nieformalnie uważane jest ono za stolicę polskiego narciarstwa oraz turystyki górskiej. Już w połowie XIX wieku słynny warszawski lekarz, Tytus Chałubiński, wysyłał swoich pacjentów do stolicy polskich Tatr ze względu na panujący tam klimat, który pozytywnie wpływa na wszelkie choroby górnych dróg oddechowych.

Zakopane to nie tylko przepiękne krajobrazy i wyjątkowa, dzika przyroda, ale również wielowiekowa kultura ludowa oraz doskonała kuchnia regionalna, którymi przesiąknięty jest praktycznie każdy skrawek tego miejsca. Zamieszkiwali tu m.in. Henryk Sienkiewicz, Stefan Żeromski, Stanisław Witkiewicz czy też Jan Kasprowicz. To właśnie w Zakopanem uruchomiono pierwszą pocztę, oświetlenie oraz telegraf.

Myśląc o Zakopanem, pierwsze, co zapewne przychodzi nam do głowy, to Krupówki. Ten piękny deptak, przy którym znajdują się liczne sklepy oraz restauracje, jest bez wątpienia wizytówką oraz turystycznym sercem miasta, i trudno sobie dziś wyobrazić Zakopane bez tego kultowego już miejsca.

Aby zobaczyć Zakopane w pełnej krasie, warto udać się na szczyt Gubałówki, z którego roztacza się niesamowita panorama miasta oraz górujących nad nim Tatr. Oczywiście, Zakopane to wielogodzinne wędrówki po niezliczonych szlakach górskich, jednak warto również poobcować z tutejszą kulturą i folklorem.

Na kulturalnej mapie Zakopanego znajdują się takie niesamowite miejsca, jak np. Muzeum Tatrzańskie, będące jednym z najstarszych muzeów regionalnych w Polsce, słynny Teatr Witkacego czy też Muzeum Stylu Zakopiańskiego w Willi Koliba. Ciekawym i na pewno nietypowym miejscem na mapie turystycznej Zakopanego jest „Dom do góry nogami”, znajdujący się przy Al. 3-go maja. Wizyta w tym architektonicznym kuriozum pozostaje w pamięci na długo, a postrzegana dotąd grawitacja przestanie mieć jakiekolwiek znaczenie.

Będąc w stolicy polskich Tatr grzechem byłoby nie spróbować wspaniałej, regionalnej kuchni. Praktycznie każda restauracja Zakopane oferuje tradycyjne góralskie potrawy w różnym wydaniu, a wszystko to jest okraszone ludowym klimatem wnętrz. Pyszna kwaśnica, wspaniałe sery, zakopiańskie świeże ryby oraz mięsiwa często łączone z nowoczesnymi smakami sprawią, że pobyt w stolicy polskich Tatr będzie niezapomniany, a zakopiańskie restauracje na długo zagoszczą w naszej pamięci oraz na podniebieniu.

Bukowina Tatrzańska, znajdująca się w bliskim sąsiedztwie Zakopanego (19,2 km), to bez wątpienia jedna z najpiękniejszych miejscowości Podhala, będąca mekką miłośników nart, termalnych kąpielisk, doskonałych centrów SPA oraz wspaniałego, regionalnego jedzenia.

Wiele szlaków turystycznych i tras wspinaczkowych, bardzo dobra infrastruktura drogowa, przytulne pensjonaty, hotele oraz domy gościnne, a także doskonałe restauracje znajdujące się w otoczeniu wspaniałej wysokogórskiej przyrody sprawiają, że Bukowina Tatrzańska to miejsce stałych wypraw nie tylko turystów z Polski, ale również zza granicy.  

Bezsprzeczną atrakcją Bukowiny Tatrzańskiej są źródła ujęcia wód termalnych, dzięki którym można zażywać kąpieli w luksusowych termach. Ten region Podhala oferuje turystom pozostałości międzywojennej architektury nawiązującej do zakopiańskiego stylu Stanisława Witkiewicza. Bukowina Tatrzańska to miejsce pełne folkloru oraz sezonowych festiwali kulturalnych, jak np. Sabałowe Bajania, ale również słynie ono z doskonałego zaplecza gastronomicznego, oferującego potrawy łączące kulturę podhalańską, spiską oraz romską. Restauracje w Bukowinie Tatrzańskiej to dzieła sztuki zarówno w wystroju, jak i na talerzu.